Nakarm psiaka

sobota, 24 maja 2014

Kolejny tort na wieczór panieński

Tym razem moją pracą było tylko zdobienie . Przedstawię wam kolejną masę którą można powlekać tort.

Masa marcepanowa :
250g migdałów
250g cukru p.
30ml soku ananasowego, lub jakiegoś alkoholu np.rumu
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Migdały zalać wrzącą wodą, odczekać 5 minut i ściągać łupiny.

Obrane osuszyć.

Zmielić migdały aż będą lekko tłuste, na gładką masę.

Ponownie zmielić z cukrem, sokiem i olejkiem.

Można barwić masę, można wykorzystać do zrobienia pralin. Jak wolicie. Masa jest smaczna i można ją długo przechowywać w lodówce.




2 komentarze:

  1. pewnie strasznie wysokie pudełko potrzebne było do transportu tego tortu...

    OdpowiedzUsuń