* 7 jajek
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. mąki tortowej
* 3 budynie śmietankowe
* 1 proszek do pieczenia
Całe jajka oraz 1 szklankę cukru ubić na parze i ostudzić ciągle mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki i lekko zamieszać. Piec w prodiżu 30-35 minut. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 części.
góra ; 2 galaretki wiśniowe albo truskawkowe
Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu.
masa:
* 250 ml śmietany 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i odstawiam. Schłodzoną śmietanę przelewam do miski i ubijam trzepaczką lub mikserem. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder, dalej ubijam. Do ubitej śmietany dodaję sok z cytryny i ostudzoną rozpuszczoną żelatynę, mieszam. Powstałą masą przekładam np. biszkopt i wstawiam do lodówki do schłodzenia.
w sam raz w taką porę:)
OdpowiedzUsuńkażda pora jest dobra Wiola
Usuń