Nakarm psiaka

czwartek, 6 lutego 2014

Lasagne, kto lubi?


Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra
Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Makaron lasagne ugotować al dente.
Mięso podsmażyć z cebulką i czosnkiem, przyprawić. Dodać pomidorki i gotować, aż do odparowania części wody. Pod koniec gotowania dodać przecier i cukier, ewentualnie ponownie przyprawić.
W naczyniu układać warstwami makaron i mięso.
Masło rozpuścić i dodać do niego mąkę, wymieszać i stopniowo dolewać mleko - ciągle mieszając. Po uzyskaniu gęstej konsystencji przyprawić solą i pieprzem, zalać zapiekankę.
Zapiekać w temp. 220oC ok. 30 min.
* Pod koniec zapiekania ułożyłam na wierzch ser.
* Makaronu nie trzeba gotować, jeśli ilość sosu na to pozwoli można ułożyć surowy makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz