Nakarm psiaka

sobota, 25 stycznia 2014

Zapiekanka na szybko

5 ziemniaków
30 dkg mięsa zmielonego np. z łopatki
ser żółty
dodatkowo przygotować składniki na sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Dodatkowo zapiekana bułka z masłem, czosnkiem i koperkiem , przez 5min 



 Czas przygotowania ok 45minut
Zapiekanie 30minut
Sałatka zielona z sosem vinegret.

2 komentarze: