Nakarm psiaka

wtorek, 20 stycznia 2015

Szybki placuszek , do kawy , a'la 3 bit ;) bez śmietany



duża paczka herbatników petite beurre
2 budynie w proszku( 1 duży,1 mały) waniliowy
1l mleka
margaryna palma z wanilią 250g
cukier wanilinowy
2 łyzki cukru pudru
masa kajmakowa, krówka (Gostyń)
masło 200g
czekolada gorzka 


przygotowanie:
masa budyniowa :
* 3/4 mleka zagotować , z resztą wymieszać proszek
gotować budyń normalnie 
schłodzić go 
w międzyczasie utrzeć margarynę z cukrem wanilin. i normalnym
Dodać schłodzony budyń i dalej ucierać.

Wyłożyć w blaszce herbatniki (wystarczają na 3 warstwy)
na to wylać budyń i przełożyć kolejnymi herbatnikami.  

masa korówkowa:
masło utrzeć na puszysto, dodać krówkę i nadal ucierać 
wylać na herbatniki i przełożyć kolejnymi

Roztopić czekoladę z odrobiną mleka, wylać na wierzch . 

Schłodzić minimum 2h, im bardziej schłodzony tym pyszniejszy.

IDEALNY DO KAWUSI! 



1 komentarz:

  1. Pierwszy placek, jaki robiłam w życiu, mam do niego sentyment :)

    OdpowiedzUsuń