duża paczka herbatników petite beurre
2 budynie w proszku( 1 duży,1 mały) waniliowy
1l mleka
margaryna palma z wanilią 250g
cukier wanilinowy
2 łyzki cukru pudru
masa kajmakowa, krówka (Gostyń)
masło 200g
czekolada gorzka
przygotowanie:
masa budyniowa :
* 3/4 mleka zagotować , z resztą wymieszać proszek
gotować budyń normalnie
schłodzić go
w międzyczasie utrzeć margarynę z cukrem wanilin. i normalnym
Dodać schłodzony budyń i dalej ucierać.
Wyłożyć w blaszce herbatniki (wystarczają na 3 warstwy)
na to wylać budyń i przełożyć kolejnymi herbatnikami.
masa korówkowa:
masło utrzeć na puszysto, dodać krówkę i nadal ucierać
wylać na herbatniki i przełożyć kolejnymi
Roztopić czekoladę z odrobiną mleka, wylać na wierzch .
Schłodzić minimum 2h, im bardziej schłodzony tym pyszniejszy.
IDEALNY DO KAWUSI!
Pierwszy placek, jaki robiłam w życiu, mam do niego sentyment :)
OdpowiedzUsuń