Dzisiejszy pomysł na keczup pojawił się dlatego że nie miałam co zrobić z pomidorami. Nie chciałam żeby się zmarnowały więc postanowiłam że zamknę je w słoiku .
Już dziś również go spróbowałam jako sos do smarowania ciasta na pizzę. Polecam również do innych potraw. Jest szybki i łatwy.
1kg pomidorów
200g cebuli
szczypta cynamonu
2 szczypty pieprzu
1 łyzeczka octu
pół łyżeczki musztardy
30g cukru
2goździki
2 liście laurowe
2ziela angielskie
Pomidory, cebule , przyprawy zmiksować blenderem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h.
Po tym czasie wyciagnąć z sosu :
2goździki
2 liście laurowe
2ziela angielskie
i ponownie zmiksować sos przez pół minuty. Zlać do sparzonych słoików i odwrócić do góry dnem .
Przepis na ciasto na pizzę znajdziesz w linku poniżej:
http://kuchcikowoasi.blogspot.com/2013/06/pizza.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz