- 650 g mąki pszennej w zależności od mąki
- 20 g drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 350 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki cukru
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- olej
- 250 g żółtego sera
- sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Posolić.
Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda- popieprzyć do smaku. Do przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.
Ciasto :
Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć . Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części- rozwałkować, na grubość ok 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać farszu. Zwinąć .. Miejsce złączenia docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i posypać oregano
Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut.
narobiłaś mi smaka, też takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńfarsz jest bdb, ciasto też , teraz inaczej bym je zwinęła ale cała reszta rewelacja , polecam do barszczu mmm...
Usuń