Nakarm psiaka

środa, 4 listopada 2015

Paszteciki drożdżowe

  1. 650 g mąki pszennej  w  zależności od mąki 
  2. 20 g   drożdży
  3. 60 g roztopionego masła
  4. 2  jajka
  5. 350 ml letniego  mleka
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 0,5 łyżki cukru
farsz 
  1. 250 g pieczarek
  2. 1 cebula
  3. olej
  4. 250 g żółtego sera
  5. sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
 Do  cebuli dodać oczyszczone i pokrojone  pieczarki. Posolić.
Smażyć wszystko, aż wyparuje cała woda- popieprzyć do smaku. Do  przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać.

Ciasto :
Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć . Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. 
Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części- rozwałkować, na grubość ok 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół. Na każdą część wykładać  farszu. Zwinąć ..  Miejsce złączenia  docisnąć. Pokroić na kawałki, jak kopytka. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować  białkiem i posypać oregano




Piec w nagrzanym piekarniku, temp. 200 C ok 20 minut.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. farsz jest bdb, ciasto też , teraz inaczej bym je zwinęła ale cała reszta rewelacja , polecam do barszczu mmm...

      Usuń